Koreansk HandTerapi

Berättelse ur verkligheten

Detta hände för drygt tio år sedan. Vi var tre personer på resa till Blekinge och en av mina goda vän hade blivit väldigt hes. Hon vände sig till vår gemensamma vän som är logoped och undrade vad hon kunde göra. Då tänker jag på den Koreanska HandTerapin och frågar om jag fick låna hennes hand. Efter att ha masserat hennes långfinger på det ställe som motsvarar halsen en stund, släppte hesheten och min goda vän blev mycket förundrad. Efter en tid träffade samma goda vän på en bekant som också var hes och hon tänkte, att jag provar väl och gör som Gunilla gjorde. Efter en stunds masserande släppte hesheten på hennes bekant.

Det var då som min goda vän uppmuntrade mig till att starta Egenvårdskurser i Koreansk Handterapi här i Falkenberg, vilket jag gör tillsammans med Ann Wikström. Holger Wendt har, i samarbete med undertecknad, tagit fram ett studiematerial som är anpassat så  att kursdeltagarna enkelt ska kunna lindra smärta samt sina och familjens vardagskrämpor.

Det är också vår gemensamma mission.

Om Koreansk HandTerapi

Ja, det kan kanske låta märkligt att det fungerar. Koreansk HandAkupunktur är en medicinsk upptäckt av den sydkoreanske läkaren i Traditionell Orientalisk Medicin, Dr.Tae Woo Yoo. Han ägnade åren 1971-75 åt att utforska och systematisera ett komplett behandlingssystem och kallade det Koryo Sooji Chim. Ordagrant översatt betyder det "koreansk hand-finger-akupunktur".

I Koreansk HandTerapi som Egenvård, har vi valt att använda oss av teknikerna massage, moxa och akupressurplåster. Holger Wendt, som tog metoden till Sverige år 2001, har också tagit hänsyn till det i det gedigna kurskompendiet som vi använder i Egenvårdskursen.

Den som först tog metoden till Falkenberg var Osteopat Ann Wikström. Vilket jag är henne evigt tacksam för att hon bjöd hit Holger. Sittandes runt Anns köksbord, fick vi den första introduktionen i den Koreanska HandAkupunkturens förunderliga värld. Efter det utbildade Ann och jag oss till terapeuter i KHA och vi är också legitimerade att hålla Egenvårdskurser.

Tredagars kurs

Vad händer under kursdagarna?

Vi använder oss av det gedigna kurskompendiet

Koreansk HandTerapi som Egenvård
- Vi går igenom den s.k. korrespondensterapin - var på handen hittar vi det som motsvarar våra kroppsdelar och hur behandlar du det med Egenvårdsmetoden.
- Vi använder teknikerna massage, moxa och akupressurplåster och lokaliserar effektiva behandlingspunkter.
- Vi går igenom basrecept för man och kvinna, vid smärta, illamående, stress, utmattning och rehabilitering med mera.
- Vi går igenom grunderna inom TCM (Traditionell Kinesisk Medicin) som Yin Yang, 5-elementen, kinesiska klockan, meridianernas flödesföljd samt viktiga punkter för DuMai och RenMai, som är våra två huvudmeridiander.
- Vi praktiserar och alla får individuell handledning.
Vi håller fortlöpande kontakt med varandra och med Holger Wendt genom vår facebookgrupp. Holger är akupunktör från Lund och tog den Koreanska HandTerapin till Sverige redan år 2001.


Inga förkunskaper krävs bara stor nyfikenhet och ett öppet sinne.
Du ingår också i vår facebookgrupp där vi kan utbyta erfarenheter och frågeställningar.

Datum, tider och kostnad;
läs mer om kursen på ÖPPNA KURSER och intresseanmälan gör du på kontaktsidan.
Alla deltagare kontaktas personligen innan kursstart.
Vid allvarligare sjukdomstillstånd kontaktar du alltid din läkare.
Varmt Välkommen!

Här ser du hur Holger Wendt behandlar sig själv med

moxa. Du ser en moxastav som sitter i en moxahållare.

Det är en stärkande behandling och lindrande mot värk.

Bild från en öppen föreläsning i Falkenberg med Holger Wendt

Bild från den öppna föreläsningen i Falkenberg med Holger Wendt.

unsplash